Hozzávalók:
500 g liszt
250 g méz
100 g porcukor
60 g vaj vagy margarin
2 tojás
2 teáskanál szódabikarbóna (10 gramm)
mézeskalács fűszer ízlés szerint
 
A mézet a vajjal melegítsük fel és tegyük félre. Egy nagy tálba keverjük össze és szitáljuk át a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. Adjuk hozzá a tojásokat, a langyos vajas-mézet és fakanállal jól dolgozzuk össze. A tészta lágy, ragacsos állagú lesz, de ez nem baj, mert a hűtőben a pihentetés alatt megkeményedik majd. A tésztát tegyük egy jól záródó edénybe, vagy csomagoljuk fóliába és pihentessük minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt alaposan gyúrjuk át. Enyhén fényes, sima tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra és szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt (mérettől függően) sül meg. Formatartó mézeskalács esetén csak 1 teáskanál (5 gramm) szódabikarbónát tegyünk a tésztába.
 
 
 
Ingredients:
500 g flour
250 g honey
100 g powdered sugar
60 g butter or margarine
2 eggs
2 teaspoon baking soda (10 gramm)
gingerbread cookie spice

Melt the butter with the honey and put it aside. Mix and sift the flour, powdered sugar, baking soda and spices into a large bowl. Add the eggs and the honey mixture and work together with a wooden spoon. The dough will be soft and sticky (it has to be like this), it will harden in the refrigerator. Place the dough in a sealed container or wrap it in cling film and let it rest for at least one night. The next day, before baking knead throughly until you reach a slightly shiny, smooth dough. Place the dough on a lightly floured surface and roll out until about 4-5 mm thick. Use cookie cutters to cut out the desired shapes. Preheat the oven to 180°C and bake the cookies for 8–10 minutes (depending on size) or until the cookies spring back to the touch and are slightly darker around the edges. Leave to cool on a wire rack. For non-spreading gingerbread, use only 1 teaspoon (5 grams) of baking soda in the dough or omit all together.