Tippek, trükkök, letölthető anyagok a mézeskalács sütéshez és díszítéshez.

Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre.

 

MÉZESKALÁCS HÁZIKÓ SABLON                                               HÓPEHELY MINTÁK

 

     

 

3D MÉZESKALÁCS KARÁCSONYFA                                          ADVENTI KOSZORÚ MÉZESKALÁCSBÓL


   

 

Hogyan puhul meg a mézeskalács? Avagy a puha mézeskalács titka.

A mézeskalács igazodik a levegő nedvességtartalmához és meglehetősen gyorsan kiszáradhat (különösen központi fűtésű, alacsony páratartalmú környezetben). Hogy újra puha legyen, tedd őket légmentesen záródó fém vagy műanyag dobozba egy pár szelet alma (vagy nedves papírtörlő) társaságába, és hagyd ott 1-2 napig. A mézeskalács felszívja a nedvességet, és újra puha lesz.

Fontos figyelni a sütési időre is: a legpuhább mézeskalács recept is kemény lesz, ha nem tartjuk be a sütési időt!

 

Meddig és hány fokon kell sütni a mézeskalácsot?

Az ideális sütési idő 5-8 perc, előmelegített sütőben 180 fokon. Ez persze sütőtől és a mézeskalács méretétől, vastagságától is függ. A sütést akkor érdemes abbahagyni amikor a tészta széle kezd megbarnulni. Ilyenkor még túl puhának tűnhet a tészta, de miután kihűlt pont jó lesz. Ha viszont kifejezetten az a cél, hogy keményebb legyen, például mézeskalács házikó vagy adventi asztaldísz készítésekor, akkor érdemes egy pár perccel tovább sütni a tésztát.

 

Miért kell pihentetni a mézeskalács tésztát?

A mézeskalács tésztát javasolt minimum egy éjszakán át hűvös helyen pihentetni. Pihentetés után a mézeskalács tészta jobban nyújtható, szebben formázható lesz, sokkal könnyebben lehet dolgozni vele.

 

Hogyan kell tárolni és meddig tárolható a mézeskalács?

A mézeskalácsok hosszú évekig eltarthatóak, a lényeg, hogy légmentesen legyen tárolva, száraz, fényvédett helyen. A hosszú (és itt évekről beszélek) tárolás során a mézeskalács és a cukormáz színe kifakulhat.

 

Le lehet fagyasztani a nyers mézeskalács tésztát?

Igen.

 

Milyen mézet használjunk a mézeskalácshoz?

Tulajdonképpen bármilyen méz alkalmas, de a legjobb választás a semleges, nem túl karakteres  vegyes virágméz.

A kikristályosodott méztől nem kell megijedni, ez csak annak a jele, hogy valódi mézzel van dolgunk. Melegítés után újra folyékonnyá válik és használható a mézesekhez.

Az akácméz nem a legideálisabb a mézeskalácshoz, mert hígabb, mint a többi méz és emiatt a tészta állaga túl lágy lesz tőle, továbbá anyagi megfontolásból sem érdemes a mézeskalácsba tenni, mert sütés után nem lesz számottevő a különbség az ízét illetően.

 

Mézeskalács újrahasznosítása

A maradék, kiszáradt mézeskalácsok felhasználhatóak ledarálás után édes morzsának. Lehet belőle készíteni trüffelgolyót, kókuszgolyót, illetve bármilyen kekszes alapú tortához tökéletes alapot nyújt. Ha darálás helyett nagyobb darabokra törjük, pohárdesszertekhez, joghurtba keverve vagy gyümölcsös morzsasütik tetejére szórva is felhasználható.

 

Miért pereg le a cukormáz?

A cukormáz lepergése a páratartalom függvénye. A fő oka, hogy nem száradt ki eléggé a mézeskalács amikor díszítettük és miközben szárad, "mozog" a tészta és ledobja magáról a mázat. Érdemes minimum egy napot várni a írókás díszítéssel, ha nem használunk terülőmázat alá. Amire még érdemes figyelni: ne legyen túl kemény és vékony a írómáz, illetve a mézeskalács felülete ne legyen lisztes.


Miért kell keményítő a cukormázba?

A cukormáz készítéséhez használhatunk étkezési (burgonya vagy kukorica) keményítőt, használata tartást ad a cukormáznak.


Miért kell citromlé a cukormázba?

Pár csepp citromlétől szép fényes lesz a cukormáz és segít abban, hogy a cukor ne kristályosodjon ki. Citromlé helyett használhatunk ecetet is, ugyanaz a hatása.

 

Cukormáz színezése ételfestékkel

A cukormáz színezéséhez többféle ételfesték közül választhatunk a szivárvány minden árnyalatában. Állagukat tekintve lehet por vagy gél állagú. Használatukkal mély, élénk színek elérése lehetséges.

 

Cukormáz színezése természetes anyagokkal

A természetben előforduló gyümölcsök, zöldségek, növényi porok segítségével halvány, pasztell árnyalatokat tudunk elérni. A teljesség igénye nélkül az alábbiakkal lehet kísérletezni: gránátalma, cékla, szeder, áfonya, kakaó, kurkuma, sáfrány, matcha tea.


Mire figyeljünk mézeskalács ház készítésekor

A garantált siker érdekében az alábbi dolgokra figyelj:

  • szánj rá elég időt (1-2 óra alatt nem lehet mézeskalács házat építeni)
  • tervezd meg és vágd ki kartonból a ház sablonját
  • süsd egy kicsit tovább, mint a fogyasztásra szánt mézeseket, hogy biztos tartása legyen a falaknak
  • a megsült és pihentetett lapok széleit reszeld simára, hogy az oldalak minél pontosabban érintkezzenek 
  • a ház darabjait egyesével díszítsd és majd csak a teljes száradás után állítsd össze
  • az összeragasztáshoz sűrűbb mázat használj és addig ne mozgasd a ház falait, amíg teljesen meg nem száradt
  • a tetőt csak akkor helyezd fel, ha az alap már biztosan áll